Headlines

– Ingen forhøyet trussel mot Norge i nord – VG

I FN: Statsminister Jonas Gahr Støre er i New York for å delta på flere FN-møter. Torsdag skal han sitte på Norges plass i FNs sikkerhetsråd.

NEW YORK/OSLO (VG) Statsminister Jonas Gahr Støre og NATO-sjef Jens Stoltenberg er klare på at støtten til Ukraina vil fortsette, til tross for Putins trusler. Støre forsikrer om at Norge følger godt med på grensen til Russland.

Publisert:

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier i et direktesendt intervju med nyhetsbyrået Reuters at Putins tale onsdag morgen var en eskalering, men ikke en overraskelse.

– Putins tale viser at krigen ikke går etter planen, sier Stoltenberg.

I en TV-sendt tale onsdag morgen har den russiske presidenten beordret delvis mobilisering av reservestyrker.

Ifølge forsvarsministeren vil det gi 300.000 nye soldater til krigen i Ukraina.

Han forteller at Putin har undervurdert Nato og det internasjonale samfunnet.

– Han har ikke trodd at vi kom til å støtte dem slik vi gjør. Vi er ikke part i krigen, men vi støtter Ukrainas rett til selvbestemmelse.

Samtidig er han klar på at Nato-landene er nødt til å fylle opp egne våpenlagre, men at de er i tett dialog med våpenindustrien om å øke produksjonen av våpen og ammunisjon.

Nato-sjefen sier også at de har økt beredskapen for troppene og overvåkningen, men at de så langt ikke har merket noen endringer.

PÅ PLASS: Nato-sjef Jens Stoltenberg.

På spørsmål om atomvåpen svarer Stoltenberg at de så langt ikke har sett noen endringer i Russlands atomberedskap.

– Nato vil sørge for at det ikke er noen misforståelser i Moskva om alvoret ved det å bruke atomvåpen. Atomkrig bør aldri kjempes, sier han.

Stoltenberg sier også at han håper krigen vil ende på forhandlingsbordet, men at Kyiv må få et akseptabelt utfall.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier samtidig i et annet intervju at det er uaktuelt med forhandlinger så lenge Russland er i Ukraina.

ALVOR: Ukraina har Norges fulle støtte, sier statsminister Jonas Gahr Støre, som er på FNs generalforsamling i New York denne uken.

– Det er svært alvorlig at Russland nå varsler mobilisering av reservestyrker, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse til VG.

– Denne opptrappingen av krigen vil medføre mer lidelse for både ukrainere og russere. Jeg gjentar vår sterke oppfordring til Russland om å avslutte krigen. Ukraina har Norges fulle støtte, sier Støre.

Støre er i New York, hvor han torsdag skal sitte på Norges plass i FNs sikkerhetsråd.

På spørsmål om hva Putins mobilisering av reservestyrkene har å si for Norge, svarer Støre at Norge må opptre «klokt og forsvarlig».

– Det betyr nær konsultasjon med våre allierte i Nato. Nato er en forsvarsallianse som skal gi sikkerhet til sine medlemmer. Det er den forstandige oppførselen vi trenger å vise, ikke bli med på et opptrappende retorisk løp hvor opphissingen kan føre til misforståelser, sier statsministeren til VG.

– Ingen spesielle grep, altså, selv om vi deler grense med Russland?

– Vi følger godt med på grensen i nord og vi har gjort de tiltakene som er nødvendig for å høyne den oppmerksomheten. Men jeg gjentar, vi ser ikke noen forhøyet, direkte trussel mot mot Norge i nord. Vi følger godt med på det som skjer på bakken, i luften og havet, og det fortsetter vi med. 

NEW YORK: Statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt spaserer sammen til FNs hovedkvarter tirsdag.

Nedgang og splittelse

Også utenriksminister Anniken Huitfeldt er på FNs høynivå-uke i New York nå. Hun sier at dette er en alvorlig opptrapping fra russisk side som bare vil lede til ytterligere eskalering og mer ødeleggelse.

– Vi er på vei inn i en krevende vinter. Putin har som mål å skape politisk splittelse og økonomisk nedgang i Europa. Han skal ikke lykkes med det, skriver utenriksministeren i en uttalelse til VG.

– Den europeiske og allierte responsen på angrepskrigen er kraftfull, og samarbeidet er på mange områder styrket. Ukraina vil trenge bistand i mange år fremover, og Norge vil bidra med omfattende og langsiktig støtte.

Samtidig forsikrer hun om at norske myndigheter gjør det de kan for å holde lav spenning i det høye nord.

– Det er nå enda viktigere at avskrekkingen vår er troverdig og derfor samarbeider vi mer med allierte. Det vil styrke vår sikkerhet om Sverige og Finland kommer med i Nato. Det betyr at vi kan forsvare våre territorier sammen med dem, sier hun til VG.

– Desperat

Venstre-leder Guri Melby sier at mobiliseringen som president Putin beordret onsdag morgen, er «et tydelig tegn på en desperat diktator».

– Putin har eskalert konflikten med sin mobilisering, det er et tydelig tegn på en desperat diktator vi ser nå, skriver Melby i en epost til VG.

I en TV-sendt tale onsdag morgen har den russiske presidenten beordret delvis mobilisering av reservestyrker.

Ifølge forsvarsministeren vil det gi 300.000 nye soldater til krigen i Ukraina.

REAGERER: Venstre-leder Guri Melby ber vestlige ledere om å trappe opp våpenhjelpen til Ukraina ytterligere, etter varsel om delvis mobilisering i Russland.

Ikke være sist i klassen

– Ukraina må få den våpenstøtten de trenger for å slå tilbake mot det imperialistiske og autoritære regimet til Putin, uttaler Venstre-lederen.

Melby skriver at hun forventer at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er enig med de vestlige ledere som nå tar til orde for mer våpenstøtte til Ukraina.

– Regjeringen kan ikke være seinest i klassen nå igjen, vi må stå opp for fred og frihet i Europa, uttaler Venstre-lederen.

Hun reagerer også på at ledere som Russland har satt inn i flere okkuperte områder i Ukraina, har utlyst folkeavstemninger om å bli en del av Russland, og at avstemningene vil finne sted allerede denne uken:

– Tiden der Russland kan annektere territorium gjennom falske folkeavstemninger er forbi. Resten av verden ser rett gjennom dette spillet. Vesten må umiddelbart trappe opp støtten til Ukraina. Vi må være på vakt nå, sier Guri Melby.

Leave a Comment