Headlines

Kampen om Kherson: – Vil «fange» Putins hær

Mandag intensiverte Ukraina angrepene i Kherson-regionen, som i lang tid har vært okkupert av russiske styrker, og uttalte at de har innledet en større motoffensiv i området.

I en video på Telegram torsdag, forsikrer president Zelenskyjs rådgiver Oleksij Arestovytsj at planen om å gjenerobre regionen fortsatt pågår for fullt, og at den verken har stoppet opp eller feilet, skriver The Guardian.

– At vi ikke har tatt Kherson enda betyr ikke at operasjonen har stoppet opp eller feilet. Den blir gjennomført etter planen. Vi ødelegger motstanderens logistikk, luftforsvar-systemer, drivstoff- og ammunisjonslagre, sier Arestovitsj.

Han legger til:

– Det vil ikke være noen rask seier. Det ble innledningsvis besluttet en strategi for å systematisk presse Putins hær.

– ETTER PLANEN: Russiske myndigheter uttalte mandag at ukrainske framstøt i regionene Kherson og Mykolajiv ikke hadde lyktes, og at ukrainske styrker hadde hatt «store tap». Ukraina har imidlertid en annen historien, og sier alt går etter planen. Her fra Mykolajiv. Foto: Dimitar Dilkoff / AFP / NTB
Vis mer

«Røyker ut» russerne

Ukraina har blant annet ødelagt viktige forsyningslinjer, som to bruer i området, for å legge ytterligere press på de russiske styrkene, som dermed står i fare for å mangle både ammunisjon og våpen om de ikke får tilført nytt.

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, sier til Dagbladet at Ukrainas strategi er gjennomtenkt. De har imidlertid ikke gjennomført slike store offensiver tidligere.

– Ukraina har ikke mekaniske styrker med stridsvogner og andre pansrede kjøretøy i stort antall. Det er derfor de nå slåss som de gjør. De slår ut i dypet på russisk side og hindrer forsyningslinjer inn til fronten, samt viktige mål som lagre, kommando og kontroll, forklarer Røseth.

KHERSON, UKRAINA: En talsperson for den ukrainske forsvarskommandoen bekrefter mandag 29. august at en offensiv mot russiske styrker sør i Ukraina har begynt. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV
Vis mer

– Det gir ikke umiddelbart raske resultater, men det er en smart måte å slåss på.

Ved å sakte, men sikkert, slå ut russernes forsyningslinjer, vil Russland etter hvert se at kostnadene blir for store ved å bli stående på vestsida av elva Dnipro. Dette kan gjøre at de etter hvert må trekke seg ut, mener Røseth.

– Prøver de rett og slett å røyke ut russerne?

– Ja, det er mer komplekst, men det kan være en bra beskrivelse.

Ukrainske styrker rykker fram

Ukrainske styrker rykker framKan bli isolert

Om Ukraina lykkes med sin strategi, vil store russiske styrker kunne bli fast i regionen, uten mulighet for tilførsel av våpen og ammunisjon.

– Vi snakker om 15 000 til 30 000 mann, så det er ganske store styrker som da potensielt blir isolert i større eller mindre grad. Det øker også risikoen for disse styrkene, om ukrainerne klarer å isolere de fullstendig.

«RØYKES UT»: Ukraina kan isolere et stort antall russiske styrker i Kherson-regionen, dersom de lykkes med sin strategi. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / NTB
«RØYKES UT»: Ukraina kan isolere et stort antall russiske styrker i Kherson-regionen, dersom de lykkes med sin strategi. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / NTB
Vis mer

I tillegg til å ødelegge viktige forsyningstraseer, som bruer i området, har Ukraina også slått ut en ferje. Russland har forsøkt å gjenopprette muligheten for å frakte forsyninger over elva ved hjelp av midlertidige bruer, men også disse blir slått ut, forklarer Røseth.

– Faren for Russland, gitt at Ukraina fortsetter framgangen, er at de må sette igjen alt av utstyr om de skal trekke seg tilbake, fordi de ikke har brusystemer og veier til å frakte det tilbake. Da er det også mulig at en del av personellet blir fanget, om dette går som Ukraina håper.

Vil gi dem én sjanse

Vil gi dem én sjanseBykrig koster

Ukraina har nå klart å bryte gjennom førstelinja på fire-fem steder langs frontlinja vest for Dnipro, forklarer Røseth. Russland skal imidlertid ha ytterligere tre forsvarslinjer i området.

– Men det er en start, sier Røseth.

Dersom Ukrainas strategi lykkes, er Røseth spent på hvordan fortsettelsen vil utspille seg i byen Kherson.

– Ukraina synes å være veldig effektive i området. Sammen med langtrekkende artilleri, spesialstyrke-operasjoner, og en offensiv langs frontlinjen, virker det som det er en mulighet for suksess for ukrainsk side. Men selve byen Kherson er vanskelig å innta. Kampene står nå i ganske åpent landskap, men en bykrig koster såpass mye, at da er jeg spent på strategien.

OKKUPERT: Kherson har vært okkupert av russiske styrker i lang tid. Her er en kvinne avbildet idet russiske styrker inntar området i mars. Foto: Olexandr Chornyi / AP / NTB
OKKUPERT: Kherson har vært okkupert av russiske styrker i lang tid. Her er en kvinne avbildet idet russiske styrker inntar området i mars. Foto: Olexandr Chornyi / AP / NTB
Vis mer

Heller ikke oberstløytnant ved Forsvarets høgskole, Geir Hågen Karlsen, har tro på noen tro på at Ukraina kommer til å iverksette noen større bakkeangrep i Kherson by.

Det er det tre grunner til, ifølge Karlsen.

  • Ukraina har begrenset erfaring med så komplekse angrepsoperasjoner.
  • De risikerer store tap.
  • Det vil kunne ødelegge byen.

Også han tror Ukraina vil fortsette med den nåværende angrepstaktikken, hvor de bruker langtrekkende artilleri, som HIMARS, donert av amerikanerne, og MLRS, som Norge og Storbritannia har donert.

– De har en rekkevidde på omtrent 80 kilometer, og kan brukes til å nå mål som ammunisjonslagre og kommandoplasser, samt å holde bruene inn til Kherson ødelagt, slik at russerne gradvis blir svekket.

Drastisk trekk: - Misnøye

Drastisk trekk: – Misnøye– Kanonføde

Samtidig som offensiven pågår for fullt, er også det russiske propagandaapparatet i full sving. På russiske nyheter hevdes det at Ukraina har hatt store tap av blant annet personell, stridsvogner og pansrede kjøretøy, sier Tom Røseth.

– Det framstilles som at ukrainerne er ansvarsløse og bare dytter soldatene sine som kanonføde fram til fronten uten tanke for sitt personell. Men Ukraina er veldig bevisst på operasjonell sikkerhet og sier lite om krigføringen.

Han legger til at man i dag vet mindre om hva som foregår enn ellers, fordi det nå er Ukraina som tar initiativet. Planen må derfor skjermes slik at ikke Russland får gjort defensive tiltak.

Leave a Comment