Headlines

Krigen i Ukraina – Norsk supervåpen til Ukraina

Ved hjelp av norsk høyteknologi skal det krigsherjede landet nå beskytte seg mot russiske flyangrep, missiler, raketter og ubemannede droner.

For noen dager siden – på Ukrainas uavhengighetsdag, den 24. august – kunngjorde det amerikanske forsvarsdepartementet, også kjent som Pentagon – at de donerer våpen til en verdi av nærmere 29 milliarder kroner, til Ukraina.

Nesten 1,8 milliarder kroner skal brukes til å kjøpe det norsk utviklede luftvernsystemet NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System, eller på norsk: Norsk avansert overflate-til-luft missilsystem.

Norsk suksess

– NAMSAS er en norsk suksess. Det sier sitt når amerikanerne har valgt å bruke NASAMS til å beskytte hovedstaden Washington, D.C. og nå donerer det samme våpensystemet til Ukraina, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole til Dagbladet.

NASAMS er utviklet og produsert av Kongsberg Gruppen, i nært samarbeid med norske forskningsinstitusjoner og norske myndigheter. Samtidig har Kongsberg Gruppen jobbet tett sammen med det amerikanske våpenselskapet Raytheon Missiles & Defense som har hovedkvarter i den amerikanske byen Tucson i delstaten Arizona.

Mobilt luftvern

Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System, beskrives som et mobilt, modulbasert mellomdistanse luftvernsystem, som kan flyttes rundt ved hjelp av kjøretøy.

MOBILT: NASAMS er verdens første operative mobile bakkenettverk for kort til mellom distanse luftvernmissilsystemer. Foto: Raytheon
Vis mer

Radarene i luftvernsystemet plasseres rundt området systemet skal beskytte. Hver radar kobles til en kontrollvogn som samler og analyserer data fra radarene. Kontrollvognene kan kommunisere med et trådløst kryptert nettverk.

Når en trussel – en rakett, missil eller et fly – blir oppdaget, vil en av utskytningsrampene til NASMAS avfyre ett eller flere missiler for å uskadeliggjøre faren.

I militær sammenheng betyr missil at våpenet er utstyrt med en form for styresystem, mens en rakett er et våpen uten styresystem.

Missilene i det norskutviklede systemet har egne radarer for å finne og ødelegge målene. Etter at missilene er skutt ut, er de ikke avhengige av resten av systemet, for å tilintetgjøre målet etter utskyting.

Donert av Pentagon

Kommunikasjonssjef Ronny Lie i Kongsberg Gruppen er svært ordknapp, og ønsker ikke å kommentere leveransen av det norske våpensystemet til Ukraina.

– Vi kan ikke si noe, du må kontakte Pentagon. Det er de som har donert, var det eneste Lie ønsket å si.

Men visepresident i Kongsberg Gruppen, Hans Christian Hagen beskriver på hjemmesidene til Kongsberg Gruppen våpensystemet slik:

VÅPENSYSTEM: NASAMS kan opereres av fire enheter og blir ansett for å være et av verdens beste og mest avanserte våpensystemer. Foto: Cornelius Poppe / NTB
VÅPENSYSTEM: NASAMS kan opereres av fire enheter og blir ansett for å være et av verdens beste og mest avanserte våpensystemer. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Vis mer

«NASAMS-nettverket utvider det forsvarte området og forbedrer den totale kampevnen til de væpnede styrkene. NASAMS har siden introduksjonen i Norge vært på en bane av kontinuerlig utvikling».

Videre redegjør Hans Christian Hagen for at NASAMS-kundebasen nå består av 12 land, flyvåpen- og hær-kunder, til sammen.

Totalt har 15 nasjoner skaffet seg Kongsberg Gruppen sin kommando- og kontroll-løsninger. Systemet er tilpasset de enkelte landenes behov.

27 milliarder kroner

Dagbladet har ikke lykkes å få noen direkte kommentarer fra Pentagon i Washington DC.

Men brigadegeneral Patrick S. Ryder, direktør for offentlige anliggender, for luftvåpenet i Pentagon, sier til avisa New York Times:

– De tre milliardene US dollar (vel 27 milliarder norske kroner, red.anm.) skal blant annet brukes til seks nye NASAMS luftforsvarsmissil-systemer.

Samt ekstra ammunisjon til de to NASAMS-utskytningene, som USA i juli donerte til Ukraina.

DONERER: Brigadegeneral Patrick S. Ryder bekrefter at Pentagon donerer seks nye norsk utviklede NASAMS våpensystemer til Ukraina. Foto: James Lee / U.S. Navy
DONERER: Brigadegeneral Patrick S. Ryder bekrefter at Pentagon donerer seks nye norsk utviklede NASAMS våpensystemer til Ukraina. Foto: James Lee / U.S. Navy
Vis mer

Brigadegeneral Patrick S. Ryder bekreftet samtidig overfor New York Times, at milliardene også skal brukes til å donere opptil 245 000 ytterligere runder med 155-millimeter artilleriammunisjon og 65 000 runder med 120-millimeter bombekaster-ammunisjon.

Tidligere er det gitt 561 000 155-millimeter og 20 000 120-millimeter-skudd til Ukraina.

– Donasjonen vil også bli brukt til å kjøpe flere droner og antidronesystemer, laserstyrte raketter og radarer designet for å spore innkommende fiendtlig artilleriild, forteller brigadegeneral Ryder.

Avansert

– NASAMS er et av mest avanserte luftvernmissilsystem, og svært godt egnet til å beskytte områder mot både fly, missiler og raketter, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.

Selv om oberstløytnanten mener NASAMS vil ha stor betydning for Ukraina, er han tydelig på at det ikke er et våpensystem som vil avgjøre krigen.

TRENGER VÅPEN: - Ukraina er helt avhengig av våpen fra vesten, sier oberstløytnant Geir H. Karlsen ved Forsvarets Høgskole. Foto: Christian Bugge Hjort / Forsvaret
TRENGER VÅPEN: – Ukraina er helt avhengig av våpen fra vesten, sier oberstløytnant Geir H. Karlsen ved Forsvarets Høgskole. Foto: Christian Bugge Hjort / Forsvaret
Vis mer

– Alt tyder på at den russiske invasjonen og krigen i Ukraina vil kunne vare i flere år.

– Flyangrep, missiler og raketter har vært en trussel, og ført til store ødeleggelser. For å beskytte områder som Kyiv, vil NASAMS ha stor betydning, sier oberstløytnanten til Dagbladet.

– Ukraina er helt avhengig av en fortsatt massiv våpenstøtte fra vesten, sier Geir Hågen Karlsen.

Oberstløytnanten mener Pentagons valg av norsk utviklede NASMAS er stor honnør til Kongsberg Gruppen.

Selskapet som har utviklet det som omtales som verdens mest avanserte, og beste våpen til å bekjempe fly, kryssermissiler, raketter og ubemannede luftsystemer – det norske høyteknologiske supervåpenet NASMAS.

Leave a Comment