Headlines

Krigen i Ukraina, Russland | Videoen viser rene apokalypsen: – Får store konsekvenser

Siden starten av Russlands invasjon av Ukraina har man sett bilder av byer og bygg som er knust sønder og sammen. Bildene og historiene fra Mariupol viste store ødeleggelser, men nå seiler bildene fra Bakhmut opp som enda mer brutale.

For en video publisert av det ukrainske forsvarsdepartementet viser den bombarderte byen som ligger øst i Ukraina, i Donetsk regionen. På den nærmest apokalyptiske videoen ser man boligblokker i fyr og flammer, i det som virker som total ubeboelige gater.

– Russerne går metodisk frem når de ødelegger den ukrainske byen Bakhmut, hus for hus, skriver forsvarsdepartementet på Twitter.

Se videoen fra byen under:Og oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Stabsskolen forteller til Nettavisen at byen har stor betydning for området rundt.

– Bakhmut er et viktig knutepunkt i forhold til kampene rundt Donetsk fylke. Her har russerne angrepet i seks uker uten å lykkes. De kaster på med styrker og taper betydelige styrker, sier Karlsen.

Vanskelig å erobre

Den amerikanske tankesmien «Institute for the Study of War» (ISW), skriver at bombarderingen av byen har foregått over lengre tid og beskriver den som meningsløs.

– Å ta slike byer hvor Ukraina har slikt fotfeste er en svært krevende oppgave. Det er et viktig knutepunkt for å ta resten av fylket og det er derfor de ikke gir seg der, sier Karlsen.

Men slike kontinuerlige angrep på en by får store konsekvenser for lokalbefolkningen.

– Russerne bruker mye artilleri, og det er det som tar livet av nesten alle som blir drept i Ukraina, veldig få blir skutt. En konsekvens av den russiske måten å drive krig på er at mye bebyggelse også blir ruinert, sier Karlsen.

Som videoen over illustrerer, opplever innbyggerne store påkjenninger som følge av russiske styrkers taktikker.

– Dette får store konsekvenser for sivilbefolkningen, de mister vann, gass, elektrisitet. I tillegg til at mange tilfeldige blir drept, sier oberstløytnanten.

Wagner-gruppen

Flere rapporter fra ISW hevder at det er Wagner-gruppen som angriper Bakhmut, noe også en CNN-reportasje fra området viser. Det har vært hevdet at Wagner-gruppen vektlegger denne byen av hensyns til at det er det de får betalt for, men dette tror ikke Karlsen stemmer.

– Wagner-gruppen opererer som en militær avdeling under russisk ledelse, så de kjemper der den russiske ledelsen beordrer de. Men nøyaktig hva som ligger bak russiske vurderinger er vanskelig å si.

Gruppen er et privat, militært selskap med leiesoldater og har sin base sørvest i Russland, nær den annekterte Krim-halvøya.

– Wagner-gruppen finner ikke på oppgavene sine selv. En del av styrkene deres har god nok erfaring, men her blir det også tynnet ut etter hvert. Så jeg tror nok at standarden synker her også, forklarer han.

En video av Wagner-gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, viser ham i et russisk fengsel, mens han prøver å overbevise fangene til å kjempe i Ukraina.

– Wagner-gruppen har vært knyttet til en rekke overgrep tidligere, og nå har de i tillegg rekruttert mange kriminelle. Noe om nok ikke gjør at det blir noe mindre plyndring. Dette er en russisk bekymring og den blir bare større og større.

Se video av Wagner-gruppens leder på rekruttering i fengsel:Leave a Comment