Headlines

Norsk politikk, Utenriks | Dette er det Putin egentlig mener om avdøde Gorbatsjov

Natt til onsdag ble det offentlig kjent at Sovjetunionens siste leder, Mikhail Gorbatsjov (91), var død etter alvorlig og langvarig sykdom.

Det tok hele tolv timer fra dødsbudskapet ble kjent til Russlands president Vladimir Putin kom med en uttalelse om bortgangen til Sovjetunionens siste leder, ifølge Sky News.

«Mikhail Gorbatsjov var en politiker og en statsmann som hadde stor påvirkning på verdenshistorien. Han styrte et land gjennom en periode som var preget av komplekse og dramatiske endringer, storskala utenrikspolitikk, økonomiske og sosiale utfordringer,» lyder uttalelsen til Putin.

«Han hadde dyp forståelse for at reformer var nødvendig, og anstrengte seg for å tilby egne løsninger på presserende problemer. Jeg vil spesielt poengtere de store humanitære og veldedige aktivitetene, samt innsatsen innen utdanning, som Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov utførte de senere årene,» lyder Putin-hyllesten.

Les også: Gorbatsjov – mannen som fikk slutt på den kalde krigen

Nettavisen har spurt seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI, som har forsket på russiske forhold i en årrekke, om hva president Vladimir Putin egentlig mener om Sovjetunionens siste leder.

– Det må du nesten spørre Putin om selv. Men vi vet hva Putin mener om forskjellige ting utfra det han forteller. Han sa allerede i 2005 at Sovjetunionens sammenbrudd var århundrets største geopolitiske katastrofe. Det oppsummerer på mange måter Putins forståelse av situasjonen, sier Godzimirski til Nettavisen.

– Men det er viktig å huske at det ikke bare var Gorbatsjov som kunne beskyldes for Sovjetunionens kollaps sett fra Putins perspektiv. Mange sier at grunnen til at Sovjetunionen gikk ad undas, ikke bare skyldes Gorbatsjov, men også at han måtte forholde seg til Boris Jeltsin. Vi må huske hvem som utpekte Putin til å være sin etterfølger. Så det er mer komplisert enn man kunne tro, sier Godzimirski.

Les også: Brundtland hyller Gorbatsjov

– Han var en svekling

Historiker og Russland-kjenner Dominic Sandbrook forklarte følgende i en podcast nylig:

– Etter at han ble president, skal Putin ha sagt til noen av sine folk at russisk historie har produsert to dårlige, inkompetente ledere – Nicolai den andre og Mikhail Gorbatsjov, fordi de var noen sveklinger, sa Sandbrook i podcasten, ifølge Sky News.

Sandbrook sa at mange i Russland følte at et kolossalt tap av status idet det sovjetiske imperiet kollapset.

Putin hadde også tydelige henvisninger til Sovjetunionens fall, da han dagen før Ukraina-invasjonen talte til folket og omverden.

– Paralysering av makt og vilje er første skritt på vei mot totalt forfall, sa Putin den gang.

– Vi mistet selvtilliten i bare ett øyeblikk, men det var nok til å forstyrre maktbalansen, sa Putin.

Gorbatsjov har støttet Putin i at Ukraina er en «broderlig nasjon» som rettmessig bør være en del av Russlands interessesfære. Den siste Sovjet-lederen støttet også annekteringen av Krimhalvøya i 2014, og anklaget Vesten for å prøve å trekke Ukraina inn i Nato – noe som «bare ville skape splid mellom Russland og Ukraina».

Journalist og redaktør Aleksej Venediktov hadde et nært vennskap til avdøde Gorbatsjov. Venediktov sa i et intervju i sommer at Gorbatsjov var opprørt over situasjonen i Ukraina.

Gorbatsjovs innflytelse i Russland

– Har Gorbatsjov noensinne hatt innflytelse over Putin, Godzimirski?

– Det tror jeg ikke er tilfellet. Da Putin kom til makten, var Gorbatsjov mer eller mindre en historisk figur allerede. Putin kom til makten som statsminister i 1999 og ble valgt til president i 2000. Det er nesten ti år etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning. Putin og Gorbatsjov har sikkert snakket sammen et eller annet sted, en eller annen gang. Og Gorbatsjov har mange ganger snakket om Putins politikk og kritisert ham for mange ting, uten at det har hatt noen særlige konsekvenser for Putins politikk. Gorbatsjov hadde begrenset innflytelse, rett og slett, sier Godzimirski.

– Putin og Gorbatsjov har svært forskjellig tilnærming til ting. Man finner ingen spor etter Gorbatsjov i Putins politikk, sier han.

Les også: Mikhail Gorbatsjov er død

– Hva slags anseelse hadde Gorbatsjov i Russland, tre tiår etter Sovjetunionens fall?

– Der finner man et helt spekter, alt fra dem som mener at Gorbatsjov bidro sterkt til at Sovjetunionen kollapset, til dem som beundrer ham fordi de mener han åpnet landet og ga mennesker frihet. En annen stor russisk leder, Grigorij Javlinskij (økonomiprofessor og en sentral leder i den liberale opposisjonen mot president Boris Jeltsin og Vladimir Putin red.anm.), sa en gang at «vi må takke Gorbatsjov for at han ga oss friheten, men det vi har gjort med denne friheten, er vårt ansvar», sier Godzimirski.

Leave a Comment