Headlines

Påstander om kamper langs FNs vei til atomkraftverket – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Inspektørene fra IAEA skal ha kommet fram til atomkraftverket, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge en reporter fra nyhetsbyrået Reuters har inspektørene ankommet kraftverket. Det skal ha vært flere russiske soldater i nærheten.

Tidligere i dag opplyste IAEA at inspektørene var forsinket på ukrainsk side av frontlinjen. Bilene sto da ved en kontrollpost 20 kilometer fra frontlinjen.

Oppdraget til FNs atomeksperter er å inspisere Europas største kjernekraftverk, som har blitt kontrollert av russiske styrker siden begynnelsen av mars. Det er fortsatt ukrainske teknikere som står for driften.

FNs atomsjef Rafael Grossi sier til Reuters at inspektørene fastholder sin plan om å besøke anlegget i Zaporizjzja i dag.

Foto: ANNA VOITENKO / Reuters

IAEA-sjefen forhandlet selv med det ukrainske militæret for å kunne kjøre videre, og er trygg på at de når atomkraftverket i dag, sier en talsmann for FN-organisasjonen.

Før avreise i morges bekreftet IAEA-sjef Rafael Grossi at det har vært økt militær aktivitet i Enerhodar-området.

Rafael Grossi i IAEA forhandler på ukrainsk kontrollpost

IAEA-direktør Rafael Grossi og hans team ved en ukrainsk kontrollpost et par mil fra frontlinjen.

Foto: IAEA / Reuters

– Vi har et veldig viktig oppdrag å gjennomføre, sa IAEA-sjef Rafael Grossi før han satte seg i bilen.

– Jobben er å hindre en ulykke og bevare Europas største kjernekraftverk, sa Grossi.

Dette er militære angrep i Zaporizjzja, nær atomkraftanlegget. Reuters og Faktisk verifiserbar går god for sted, men det er ikke verifisert når videoen er tatt.

Vil skru av atomreaktor

Kamphandlinger i og rundt atomkraftverket i Zaporizjzja har skapt frykt for en mulig atomulykke.

FNs kolonne på vei til kjernekraftverket

FNs bilkolonne har startet på den 50 kilometer lange turen til Europas største kjernekraftverk tross meldinger om angrep.

Foto: GENYA SAVILOV / AFP

Ifølge Ukrainas Energoatom, som er operatør, blir en av de to atomreaktorene i drift nå skrudd av. Det skyldtes angivelig på grunn av bombing i nærheten, som videoen over skal vise.

Reaktor nummer 6 er fortsatt tilkoblet Ukrainas energisystem, og forsyner kraftverket med nødvendig strøm, ifølge Energoatom.

Ifølge russiske Tass, som siterer russisk-installerte tjenestemenn i regionen, er radioaktiviteten fra anlegget på normalt nivå i dag.

Begge parter anklager hverandre for å stå bak angrep og sette kjernekraftverket ved byen Enerhodar i fare.

Kart oversikt over atomkraftverk i Ukraina, inaktivt atomkraftverk og angrepet atomkraftverk

SØR-ØST: Den gule sirkelen viser hvor atomkraftverket Zaporizhzhia ligger.

SØR-ØST: Den gule sirkelen viser hvor atomkraftverket Zaporizhzhia ligger.

Angrep langs veien til atomkraftverket

Også i dag kommer meldinger om kamphandlinger.

– Russiske styrker har beskutt Enerhodar med artilleri og brukt automatvåpen og raketter, skriver ordfører Dmytro Orlov på Telegram, og legger ved bilder av ødelagte bygninger med røykskyer over.

Krater nær kraftverk

Reuters og Faktisk verifiserbar har verifisert en video som viser krater og nedslag i Zaporizjzja, nær atomkraftanlegget. Reuters kan ikke bekrefte når videoen og bildet ble tatt.

Foto: VIDEO OBTAINED BY REUTERS / Reuters

– For arbeiderne og innbyggerne i min hjemby er besøket fra atomekspertene svært viktig, sier ordfører Orlov til NRK.

Ukrainsk militære har bedt om at Russland slutter å bombardere veien observatørene skal bruke til kraftverket, skriver nyhetsbyrået AFP.

Russiske styrker tok over kontrollen av atomkraftverket i mars

Russiske styrker tok over kontrollen av Europas største atomkraftverk i mars.

Foto: AP

Det russiske forsvarsdepartementet hevder ukrainske styrker i morges forsøkte å ta over atomkraftverket i det sørlige Ukraina.

Ifølge uttalelsen, gjengitt av Reuters, krysset 60 ukrainske soldater Dnipro-floden i 6-tida. Dette var en provokasjon som hadde som mål å avbryte det planlagte besøket til IAEA-inspektørene, hevder det russiske forsvarsdepartementet.

Skritt ble tatt for å tilintetgjøre sabotørene, inkludert bruk av militære fly, heter det.

Ingen uavhengige kilder har bekreftet opplysningene.

Dette skal være missiler som treffer atomkraftbyen Enerhodar. Også i dag skal det har vært angrep, samtidig som FNs atomeksperter er på vei til området.

Røde Kors krever stans i militær aktivitet

Røde Kors mener konsekvensene kan bli katastrofale om militære angrep i nærheten av atomkraftverket fortsetter.

– Det er på tide å stoppe å leke med ilden, og i stedet gjøre noe konkret for å beskytte anlegget. El liten feilberegning kan utløse ødeleggelser vi kommer til å angre på i tiår, sier generalsekretæren for Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Robert Mardini til journalister i Kyiv.

Robert Mardini

ICRC-sjef Robert Mardini sammenlikner kampene rundt atomkraftverket med å leke med ilden.

Foto: Kamran Jebreili / AP

G7-landene har bedt om at Det internasjonale atomenergibyråets (IAEA) ekspertgruppe får uhindret tilgang til kraftverket.

Ukrainere mener på sin side at besøket vil bli brukt av Russland til å legitimere annekteringen av området.

De seks reaktorene i det som forkortet heter ZAES – Zaporizjzja atomkraftverk – ligger på sørsiden av et gigantisk vannmagasin i Dnipro-floden. To av reaktorene er i drift.

Normalt står kraftverket for en femtedel av Ukrainas elektrisitetsproduksjon.

Viktig å få verifisert tilstanden på kraftverket

– Det er veldig viktig at det kommer inn uavhengige inspektører som kan rapportere om tilstanden på kraftverket. All informasjon som har kommet ut fra det ukrainske tekniske anlegget har vært kontrollert av russerne som er til stede der. Det sier direktør for Direktoratet for strålevern (DSA), Astrid Liland.

Hun sier det er vanskelig å få verifisert informasjon om hvordan tilstanden på atomkraftverket er, og hvordan tilstanden er for arbeiderne som jobber der.

Astrid Liland beredskapsdirektør i DSA

Direktør for Direktoratet for strålevern, Astrid Liland, sier de venter spent på rapporter fra IAEAs inspektører.

Foto: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

– De har jo egentlig jobbet som gisler siden mars. Så det er veldig viktig for oss som verdenssamfunn å få vite hva som egentlig er status på sikkerhets- og arbeidsforhold på anlegget nå.

Liland sier de er veldig spente på hva som kommer til å skje med teamet som kommer til anlegget i dag.

I den grad de får være der lenge, vil de gjennomgå alt det som de ville gjort på et annet kjernekraftverk for å vurdere tilstanden på alle systemer de har der. Man ser på om sikkerhetssystemene er slik de skal være, de vil snakke med teknikerne som er på anlegget, og sjekke tilstanden for infrastruktur, og reserveløsningene for strøm og vann.

FNs atomeksperter er på vei til atomkraftverket i det sørlige Ukraina

En ekspertgruppe fra IAEA er på vei for å inspisere kjernekraftverket i Zaporizjzja tross meldinger om nye angrep.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Ifølge Liland er mange av kravene, som IAEA stiller til kjernekraftverk, brutt på Zaporizjzja-anlegget i den prosessen som har vært der nå.

– Så IAEA kommer helt sikkert til å være veldig tydelige på hva som ikke fungerer i henhold til krav. Det blir veldig spennende å høre fra IAEA underveis – hva de kan si om anlegget, om sikkerhetssystemet og om arbeidernes forhold.

Leave a Comment