Headlines

Putin varsler delvis militær mobilisering – VG

TALER: Russands president var ventet å tale til nasjonen tirsdag kveld, men talen ble utsatt. Her holder han en annen tale tidligere samme dag for nye ambassadører til Russland.

Russlands president Vladimir Putin mobiliserer reservestyrkene og truer Vesten med atomvåpen.

Publisert:

Nyhetsbyrået Reuters skriver at Putin varsler delvis militær mobilisering i den forhåndsinnspilte talen, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Mobiliseringen starter onsdag. Kun statsborgere som for øyeblikket er vernepliktige og særlig militære veteraner med relevant erfaring, vil bli innkalt til tjeneste.

– Vi vil bruke alle midler vi har til rådighet for å forsvare landet vårt og vårt folk, sier han.

Putin ber lederne i hver av de drøyt 80 russiske regionene om å sørge for at mobiliseringen går raskt.

I mai skrev VG at Russland kunne mobilisere to millioner reservister, ifølge armedforces.eu, som fører oversikt over verdens land sine militærstyrker.

Etter Putins tale opplyser Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu at 300.000 reservister kalles inn. Det tilsvarer minst enn dobling av de russiske styrkene i Ukraina i dag.

Han lover samtidig at vernepliktige ikke vil bli berørt av mobiliseringen.

BAKGRUNN: Putin under press: Kan hente inn én million soldater

– Ikke en bløff

I talen sier han at Vesten har bedrevet en atomvåpen-utpressing mot dem. Han sier videre at Vesten har gått over alle streker i sin aggresjon mot Russland.

– Når vår territorielle integritet er truet, bruker den russiske føderasjonen alle tilgjengelige midler. Dette er ikke en bløff.

Han hevder Russland har mer moderne atomvåpen enn Vesten.

– Jeg sier til Vesten: Vi har mye våpen å svare med, det er ikke en bløff.

Putin sier at myndighetene må åpne pengesekken for å øke produksjonen av våpen og styrke forsvarsindustrien:

– Jeg vil legge til at dekretet om delvis mobilisering også gir ytterligere tiltak for å oppfylle den statlige forsvarsordren.

Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu hevder at i underkant av 6000 russiske soldater er drept i Ukraina.

Støtter folkeavstemning

– Vi vil bruke alle ressursene vi har for å forsvare vårt folk, sier han.

I talen fremhever Putin at Russland må ta nødvendige skritt for å bevare Russland og selvbestemmelsesretten og går hardt ut mot Vesten, som han mener har skyld i krigen:

– Vesten vil dele Russland, hevder han.

Han sier at Vesten presset Ukraina til krig mot Russland og at Ukraina startet krigen da de brukte militær makt i de russisk-okkuperte områdene i Donbas.

Putin sier at han støtter folkeavstemningene i de russisk-okkuperte områdene i Ukraina og at de vil gjøre alt i sin makt for at kan avholdes trygt.

DONBAS: Putin sier blant annet i talen at Vesten presset Ukraina til krig mot Russland. Her fra Pryvillja i Donbas-området 14. juni.

Ytterligere eskalering

Den siste tiden har ukrainske styrker hatt stor fremgang og brutt gjennom russiske stillinger både i nord, øst og sør i landet. Russiske styrker er blitt presset tilbake i flere strategiske områder.

Tirsdag reagerte Russland med det mange anser som ytterligere eskalering av krigen:

  • Den russiske nasjonalforsamlingen forbereder lover som vil skjerpe straffene for forbrytelser som desertering eller ordrenekt, dersom det vedtas en full mobilisering.
  • Pro-russiske ledere i Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja annonserte tirsdag planer om folkeavstemning om å tilslutte seg Russland allerede denne helgen.

Nato-sjef Jens Stoltenberg sa til VG tirsdag at det er «folkeavstemninger som ikke har noen legitimitet». Utenriksminister Anniken Huitfeldt har fordømt folkeavstemningene og kaller dem «illegale».

SE VIDEO: Ukrainerne fant massegraver utenfor den nylig frigjorte byen Izium.

Forsinket tale

Russiske statsmedier varslet tirsdag at Putin skulle tale til nasjonen tirsdag kveld, men talen ble utsatt uten noen forklaring fra Kreml – som heller ikke varslet talen på forhånd.

Programleder og Putins «propagandaminister» Margarita Simonjan skrev «Venter du?» på sin Telegram-kanal klokken 20.37 norsk tid.

Tre kvarter senere skrev hun «Gå og legg deg».

Flere har spekulert på om Putin vil varsle en eskalering av krigen – blant annet om han vil bruke ordet «krig». Siden starten av krigen har russiske myndigheter kalt det «en spesiell militæroperasjon».

Leave a Comment