Headlines

Russernes mann i Kherson postet avslørende video

Enn så lenge er det svært lite som er offentlig kjent rundt den ukrainske offensiven i Kherson. Ukraina har vært svært hemmelighetsfulle og oppfordret innbyggerne sine til ikke å avsløre noe om den militære utviklingen, mens russiske myndigheter nekter for at ukrainske styrker har rykket fram en eneste meter. Enkelte russiske militærbloggere hevder det ikke har vært noe motangrep i Kherson, mens andre hevder at Ukraina har hatt suksessfulle framrykninger langs deler av frontlinjen.

Les også

Har bestilt over 130.000 nye soldater: – Det er alarmerende

Noe som kan tyde på at ukrainske styrker har hatt suksess er en video spilt inn av den russiskvennlige guvernøren Kirill Streymousov. Han er ukrainsk statsborger, og sanksjonert av EU, fordi han samarbeider med okkupasjonsmakten, i stillingen som guvernør for Kherson. Kherson er navnet både på fylket Kherson, samt byen som er hovedstad i fylket.

Les også: Tidligere norsk forsvarstopp vil sende Nato-styrker inn i Ukraina

Telegram-tabbe

Mandag ettermiddag postet Streymousov en video på Telegram-kanalen sin der han går hardt ut mot påstandene om det han mener er en påstått offensiv fra de ukrainske styrkene.

Til tross for at han avfeier et ukrainsk motangrep, ser det ut til at han selv har flyktet fra Kherson. Tirsdag morgen postet nemlig telegram-kanalen Sternenko en skjermdump fra videoen som viser at Streymousov slett ikke befinner seg i Kherson, men i den russiske byen Voronesj.I bakgrunnen kan man nemlig se Kunngjøringskatedralen i Voronesj som har tårn og kupler som er godt synlige på videoen Streymousov har postet.

Les også

Ekspert med dyster spådom: – De ler av oss

Bedøm selv, ligner bygningene?

Bred offensiv

Tom Røseth er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høyskole, og leder deres forskningsgruppe på Ukraina. Da Nettavisen pratet med ham tirsdag ved lunsjtider sa han at det går rykter om at Ukraina har vunnet tilbake fem landsbyer rundt Kherson, men at ingenting er bekreftet enda.

Video viser dramatisk kamp mot russiske styrker:– Ukraina sier de har hatt en bred offensiv langs den sørlige fronten i området som er vest for elven Dnipro. De skal ha brutt gjennom første forsvarslinje flere steder, og det ser ut som russisk side omgrupperer seg i området og forsøker å fylle på med mannskap og utstyr, sier Røseth til Nettavisen.

Ukrainske styrker har i flere uker angrepet bruene som går over Dnipro, i et forsøk på å sette ut forsyningslinjene til de russiske styrkene. Russerne er avhengige av enorme mengder med ammunisjon, samt tilførsel av uthvilte soldater og nytt utstyr.

– Tror ikke det holder

– De har forsøkt å sette opp en pongtongbru (en midlertidig flytebru) over Dnipro, men den er også angrepet av Ukraina. Russerne har kun mindre fergeforbindelser over elva per nå. De bruker deler av flytebrua og båter for å frakte forsyninger over Dnipro, men det fungerer ikke optimalt for stort militært utstyr. Jeg tror ikke det holder for å motstå en ukrainsk motoffensiv, men det gjenstår å se, sier Røseth.

Ukraina har i lengre tid varslet en motoffensiv i Kherson, og Russland har forsterket stillingene sine i regionen for å forberede seg på et ukrainsk motangrep.

Les også: Feriebilde fra Krim avdekker svært sensitive detaljer

– Russerne hevder offensiven er mislykket og at Ukraina har hatt store tap både blant personell og materiell. Det virker som at ukrainerne har kjempet smart og slått inn i russernes bakre rekker, jeg tror ikke tapene på ukrainsk side har vært så store, sier Røseth.

Selv hevder ukrainske myndigheter at hele 450 russiske soldater er drept det siste døgnet, noe som bringer det totale antallet opp i 47.550 drepte russiske soldater. Dette tallet er riktig nok ikke verifisert fra uavhengig hold, og vestlige eksperter mener det antakeligvis er en del lavere. I starten av august antok Pentagon at Russland har mistet opp til 80.000 soldater, men dette tallet er inkludert både drepte og skadde.

Les også: Tidligere norsk forsvarstopp vil sende Nato-styrker inn i Ukraina

Som et motsvar til den ukrainske offensiven rundt Kherson har Russland sendt flere missiler mot byen Mykolajiv.

– Russerne slår tilbake, men det ser ut til at de sliter med tilgang på nok ammunisjon og tunge våpen. De har mye utstyr på riktig side av Dnipro, men sliter med å få inn nytt, sier Røseth til Nettavisen.

Les også

Russisk «journalist» kan ha avslørt hovedkvarteret til Wagner-gruppen

Les også

Mener dette er et problem for russerne: – Gir et helt annet regnestykke

Les også

Angriper bak fiendens linjer – norsk donasjon kan spille sentral rolle

Les også

Hevder de har tatt i bruk nytt våpen: – Russerne er kjent for å være gode på dette

Les også

Skal ha mottatt 16.000 «søknader» – nå dukker syriske soldater opp i Ukraina

Leave a Comment