Headlines

Russlands invasjon av Ukraina: – Drastisk trekk:

Flere uavhengige russiske medier har den siste tida hevdet at Sergej Sjojgu, Russlands forsvarsminister, har havnet i unåde hos president Vladimir Putin.

Fiasko etter fiasko på den ukrainske slagmarken skal være årsaken.

Nå heller britisk etterretning bensin over ryktebålet ved å omtale og spre spekulasjonene og på den måten gi dem vekt.

– Det er absolutt mulig at Sjojgu er satt til side, sier Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole (FHS), til Dagbladet.

Den ukrainske presidenten takket Norge, men advarte samtidig mot Russlands planer i sin tale på energimessa ONS i Stavanger.
Vis mer

– Ikke unaturlig

Røseth, som også leder FHS’ Ukraina-program, mener britisk etterretning ikke ville ha omtalt spekulasjonene med mindre de hadde «sammenfallende analyser».

– Kanskje har ikke britisk etterretning nok belegg til å være mer sikre i sine offentlige analyser, sier Røseth.

Trygler: – Bruker barn som skjoldBritisk etterretning omtaler ikke bare Sjojgus angivelige utfrysing, men også at Vladimir Putin nå skal få orienteringer om krigen fra de som faktisk leder de militære operasjonene i Ukraina.

Det kan underbygge påstandene om at Sjojgu er satt på sidelinjen.

– Det er ikke i seg selv unaturlig at ledere for militære operasjoner orienterer en president, men i Russland har det i større grad blitt gjort av kretsen rundt Putin og en av dem har vært Sjojgu, sier Røseth.

BOMBES: Ukrainas forsvarsstyrker hevder at 12 russiske soldater ble drept i dette angrepet. Video: KameraOne. Reporter: Magnus Paus
Vis mer

Tror forholdet er bevart

Etterretningslæreren tror likevel at Sjojgu fremdeles er en del av Putins innerste sirkel.

– Sjojgu er en personlig venn av Putin, og de to drar på turer sammen. Sjojgu er lojal til Putin, og har Putins tillit, sier Røseth.

– Jeg tror fortsatt hans stilling og relasjon til Putin er intakt, selv om informasjonsflyten til Putin kan være endret, legger han til.

Sjokksyn: - Aldri forberedt

Sjokksyn: – Aldri forberedtOgså tidligere i krigen var Sjojgu borte fra russisk offentlighet en periode, og også da ble det spekulert på om forsvarsministeren hadde falt i unåde hos Putin eller om Sjojgu selv forsøkte å distansere seg fra invasjonen av Ukraina.

– Det samme gjaldt Russlands forsvarssjef Valerij Gerasimov, men begge kom tilbake på scenen og har siden, tilsynelatende, fortsatt å jobbe som normalt nå, sier etterretningslæreren.

Det som er ulikt nå, påpeker han, er at det nylig har vært en rekke utskiftninger av generaler i den russiske hæren.

– Det er og har vært en del misnøye, og det er en kultur i Russland for å skifte ut folk, sier Røseth.

HØY PRIS: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg ber politikerne ta sitt ansvar om å støtte Ukraina i en tale til en konservative partigruppen (EPP) i Europaparlamentet.
Vis mer

Putins innerste krets

Spørsmålet om hvem som er en del av Putins innerste krets, er evigungt og stadig oppe til diskusjon.

Før krigen antok de fleste eksperter at Putins nærmeste rådgiverkorps i alle fall besto av:

  • Nikolaj Patrusjev, lederen av Russlands sikkerhetsråd.
  • Sergej Narysjkin, lederen for SVR, Russlands etterretningstjeneste i utlandet.
  • Sergej Sjojgu, forsvarsminister.
Russisk avhopper: - Alt er løgn

Russisk avhopper: – Alt er løgnI tillegg mener flere analytikere, blant dem etterretningslærer Røseth, at forsvarssjefen Valerij Gerasimov også kan nevnes i visse sammenhenger.

Røseth mener Patrusjev og Sjojgu fremdeles kan karakteriseres som nære Putin-rådgivere.

– Patrusjev har fortsatt en sterk rolle som leder av sikkerhetsrådet, og har trolig også fortsatt høy respekt hos Putin, sier han.

Det er langt mer usikkert hva slags relasjon SVR-sjef Narysjkin har til Putin nå, mener han.

MISTER TÅLMODIGHETEN: Putin mister tålmodigheten med Russlands etterretningssjef Sergej Narysjkin under et sikkerhetsmøte i Kreml. Video: AP. Programleder: Julie Tran.
Vis mer

Ble ydmyket av Putin

Narysjkin var nemlig gjenstand for en svært offentlig skyllebøtte like før Putin ga sine invasjonsstyrker ordrer om å gå inn i Ukraina 24. februar.

I et TV-sendt møte i sikkerhetsrådet ble etterretningssjefen Narysjkin ikke bare satt på plass, men ydmyket av Putin.

– Jeg er mer usikker på Narysjkins stilling, for det har vært ganske stille rundt ham, sier Røseth.

Det kan være flere grunner til det, mener etterretningslæreren, men han lanserer en mulig forklaring:

- Som aper med granater

– Som aper med granater– Det kan godt være at grunnen til at han fikk den skyllebøtta, var fordi han hadde etterretning som var mer kritisk til invasjonen. Det kan også være at han nå har kommet inn i varmen igjen, fordi Putin har innsett at det var rett, men dette blir spekulasjoner, sier Røseth.

Han mener at forsvarssjef Gerasimov fortsatt har en nøkkelrolle, i kraft av sin stilling.

– Gerasimov er det også veldig stille rundt, men han har tidligere jobbet i det stille og likevel hatt tillit, sier Røseth.

Leave a Comment