Headlines

Ukraina, Invasjon | – Et spørsmål om tid før de russiske styrkene er isolert

Mandag innledet det ukrainske forsvaret en offensiv i Kherson-regionen, mens russiske myndigheter hevder den allerede er en fiasko er det mye som tyder på at Ukraina rykker frem.

– Det har vært harde kamper, den ukrainske offensiven har flere steder brutt gjennom første forsvarslinje og stanger litt mot andre forsvarslinje i noen områder slik jeg forstår det, sier Tom Røseth til Nettavisen.

Les også: Russisk soldat drepte to offiserer i fylleskyting

Han er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høyskole og leder forskningsgruppa deres på Ukraina.

– Poenget er å ikke gå for fort fram, fordi russerne har mer og større våpen tilgjengelig. Det er viktig å avvente og teste motstanden blant de russiske styrkene, fordi de er så godt befestet. Det er bedre at de fortsetter å ta de bakre forsyningslinjene til russerne og slik legger press på dem, sier Røseth.

Les også: Slik har russerne blitt lurt trill rundt: – Kaster bort missiler de har få av

Ukraina har i hele sommer angrepet bruene over elva Dnipro, bruer som er helt avgjørende for at russiske styrker skal få forsyninger. Uten disse krysningspunktene vil ikke de russiske styrkene kunne få nok forsyninger av ammunisjon, nye våpen, drivstoff og annet utstyr.

Også angrepene mot Krim-halvøya har påvirket forsyningslinjene som sørger for at de russiske soldatene i Kherson har det de trenger.

– Det virker som det bare er personell og mindre ting som kan krysse elva nå. Det er et spørsmål om tid før russerne blir isolert og går tomme for ammunisjon, men det er under forutsetning av at Ukraina klarer å holde presset oppe og fortsette angrepene på forsyningslinjene, sier Røseth.Les også: Russernes mann i Kherson postet avslørende video

I starten av juni fikk Ukraina det amerikanskproduserte våpensystemet HIMARS donert av USA. NTB skriver at systemet har en rekkevidde på rundt 80 kilometer og er ifølge produsent Lockheed Martin det mest teknologisk avanserte, kostnadseffektive og bærekraftige artillerisystemet på markedet.

Les også: – Vi vet at vi er neste land på Putins liste

– HIMARS er et perfekt våpen for situasjonen Ukraina er i nå. De har for få stridsvogner og annet tungt utstyr man er avhengig av i en offensiv, men de har kvalitet i sine bakre rekker med HIMARS som tar ut de bakre rekkene på russisk side, sier Røseth til Nettavisen.

Situasjonen på bakken i Ukraina er at Russland kontrollerer omtrent 20 prosent av landet.– Hvis du ser på antall kvadratmeter okkupert område russerne har kontroll på, er det akkurat like mye i dag som i begynnelsen av juni. De har ikke tatt noe land av betydning siden da, det er over 2,5 måned siden. I løpet av de siste 4 månedene har det nesten ikke vært noen endring. Russland tok et lite hjørne av Luhansk, men omtrent samtidig mistet de land rundt Kharkiv og noe i vest ved Kherson. Totalt sett har det ikke vært noen endring i antall kvadratmeter land som Russland kontrollerer, sa oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til Nettavisen forrige uke.

Til tross for at Ukraina nå er i gang med en offensiv i Kherson, er det ingenting som tyder på at krigen går mot en snarlig slutt.

– Har mistet landområder på størrelse med Danmark

Akkurat hvor langt Ukraina har rykket fram og hvilke landsbyer de har gjenerobret er ikke kjent, og Røseth sier det er mye spekulasjoner.

– Hvis man går for langt inn i detaljene om hvor Ukraina har rykket fram og hvor de møter motstand er det stor fare for at man tar feil. Ukrainerne holder veldig tett om dette. De har nok mistet en del personell, men etter sigende har russerne mistet vel så mange og kanskje flere, sier Røseth til Nettavisen.

Les også

Mener dette er et problem for russerne: – Gir et helt annet regnestykke

Blant enkelte proukrainske miljøer på sosiale medier går det rykter om en ukrainsk offensiv også i Kharkiv, nord i Ukraina. Det mener Røseth er feil.

– Rundt Kharkiv er det mest russerne som har initiativet, men det er mulig at det er en ukrainsk oppbygging der. Det er mye håp og indikasjoner som blir spilt opp, og det er greit å være forsiktig så man ikke blir for revet med, sier Røseth til Nettavisen.

Les også

Tidligere norsk forsvarstopp vil sende Nato-styrker inn i UkrainaLeave a Comment