Headlines

Ukraina, Kharkiv | Dette er bildene som bør sette en støkk i Russland

Ifølge ukrainske militære har de frigjort mer enn 20 landsbyer i Kharkiv-regionen etter å ha brutt seg gjennom frontlinjen – forså å ha tatt seg 50 kilometer inn på tidligere russiskkontrollert territorium.

Les også: Russisk militærblogger: – Ikke forvent gode nyheter

De siste dagene og ukene har det kommet flere rapporter om fremskrittene ukrainske styrker gjør på slagmarken.

Ukraina har i hele sommer vært tydelige på at de vil sette i gang en offensiv sør i landet, for å gjenerobre både byen og fylket Kherson. Russland har svart med å fylle på med soldater og utstyr langs frontlinjen, noe som ukrainske styrker nå forsøker å utnytte andre steder langs fronten.

Les mer: Ukraina ser ut til å ha startet enda en offensiv. Det overrasker ekspertenKan ha kommet overraskende på

Ukraina har i lang tid vært klare på at de vil sette i gang en offensiv for å ta tilbake Kherson, sør i Ukraina. Helt siden ukrainerne fikk tilgang på det amerikanske våpensystemet HIMARS i starten av juni, har de angrepet russiske stillinger i området. Det har blitt sett på som en forberedelse til en større offensiv.

Forberedelsene til den ukrainske offensiven i Kherson har inkludert angrep på russiske ammunisjonslagre, kommandosentre, militærbaser og bruer. Kherson ligger nemlig på vestsiden av elva Dnipro, og takket være de presise rakettene fra HIMARS har Ukraina nå klart å så godt som isolere de russiske styrkene.

Les også

Ukraina ser ut til å ha startet enda en offensiv. Det overrasker eksperten

Mål om å gjenerobre hele fylket

Russernes mulighet til å forsyne troppene som skal forsvare Kherson med ammunisjon, drivstoff og annet nødvendig materiell, er kraftig svekket som følge av dette. Kherson er navnet til både en by og et fylke, og enn så lenge har ikke Ukraina angrepet selve byen, men holdt seg til landsbyer i området.’

Den ukrainske offensiven tok for alvor til mandag i forrige uke, da Ukraina bekrefte målet om å erobre tilbake hele fylket.

Les mer: – Et spørsmål om tid før de russiske styrkene er isolert

Nøkkelby

Tom Røseth, som leder Forsvarets høyskole sin forskningsgruppe på Ukraina, har tidligere sagt til Nettavisen at han regner med en offensiv rundt Kharkiv, har som mål å dytte russisk artilleri utenfor rekkevidde fra byen. I tillegg regner han med at Ukraina ønsker å komme i posisjon til å kutte russernes forsyningslinjer til Izium.

Les også: Her avslører de russiske soldatene sine egne posisjoner

Bildet fra Balaklija sentrum kommer dagen etter at russiskvennlige separatister i Donetsk meldte at ukrainske styrker hadde omringet byen. Hvis opplysningene stemmer, kan det føre til problemer for russiske styrker i byen Izium, som har spilt en viktig rolle i russernes offensiv øst i Ukraina.

Russiske styrker i Kherson er allerede nærmest isolert, og hvis forsyningslinjene til Izium kommer innenfor rekkevidde for ukrainsk artilleri risikerer de russiske styrkene å gå på et massivt nederlag i Donbas.

Til tross for bildene fra Balaklija sentrum og rapporter fra russiske krigsbloggere om at byen er tapt, nekter Russland for at så er tilfelle. En russisk tjenestemann uttaler til det russiske nyhetsbyrået Tass at ukrainske styrker på ingen måte har kontroll over byen.

– De har gått til angrep, men vi fortsetter å jobbe som vanlig, sier Vitaly Ganchev til Tass.

Etter at de russiske styrkene måtte trekke seg tilbake fra Kyiv i slutten av mars, sa Russland at de ville konsentrere seg om å «frigjøre» Donbas. Etter dette har Russland rykket sakte, men sikkert fremover helt fram til i sommer. De siste månedene har det vært en nærmest stillstand langs fronten, før nå Ukraina har rykket fram i et tempo man ikke har sett siden starten av invasjonen.

Les mer: – Et spørsmål om tid før de russiske styrkene er isolert

Blinken i Kyiv

Samtidig som Ukraina melder om framgang, kom USAs utenriksminister Antony Blinken torsdag på et overraskende besøk til Kyiv. Med seg hadde han et løfte om militær hjelp for ytterligere 2,8 milliarder dollar, tilsvarende over 28 milliarder kroner, til Ukraina og 18 andre land, deriblant de tidligere Sovjet-republikkene Moldova og Georgia.

675 millioner dollar skal brukes til våpen, ammunisjon og andre militære forsyninger som om kort tid skal sendes til Ukraina, mens ytterligere 1 milliard dollar skal gå til lån slik at Ukraina kan kjøpe mer militærutstyr fra USA på lang sikt. De siste 1,2 milliardene skal gå til 18 land som USA mener er truet av Russland.

Under besøket hyllet Blinken det han kalte Ukrainas «usedvanlige frontlinjeforsvarere, som på modig vis fortsetter å kjempe for sitt lands frihet».

– Vi vet at dette er et viktig øyeblikk, over seks måneder inn i Russlands angrepskrig mot Ukraina, ettersom motoffensiven deres er i gang og viser seg å være effektiv, sa Blinken.

Les også: Slik har russerne blitt lurt trill rundt: – Kaster bort missiler de har få av

– En garanti for gjenerobring

President Volodymyr Zelenskyj takket på sin side for den «enorme støtten som USA gir fra dag til dag». Den siste militærpakken kommer til å sikre at Ukraina greier å gjenerobre russisk-okkupert territorium, mener han.

– Dette er svært viktige signaler om at USA står sammen med oss. For oss er dette en garanti for at vi kan ta tilbake våre territorier, sa Zelenskyj på en pressekonferanse sammen med Blinken.

Dagen før uttalte han at ukrainske styrker hadde gjenerobret flere lokalsamfunn i Kharkiv-regionen, men uten å oppgi navn eller detaljer.

I flere dager har det vært meldt om framgang nordøst i landet, men det var første gang presidenten kommenterte meldingene.

Kharkiv er også navnet på den nest største byen i Ukraina, som er blitt regelmessig bombardert av russiske styrker siden invasjonen i februar uten at de har klart å erobre den. En rekke boligblokker og andre bygninger er lagt i grus.

– Rykker fram i sør

Den militære tjenestemannen Gromov oppgir at Ukraina også har lyktes å rykke fram under motoffensiven på sørfronten, der den russisk-okkuperte byen Kherson og landets største atomkraftverk Zaporizjzja ligger.

Ukrainske styrker har rykket fram dypt forbi fiendens forsvarslinjer, enkelte steder flere titall kilometer, hevder han.

– En rekke lokalsamfunn er gjenerobret, sier han uten å si hvilke steder det er snakk om.

Ifølge ukrainske myndigheter har de også fremgang i den østlige Donbas-regionen, blant annet ved byene Kramatorsk og Slavjansk.

Den amerikanske tankesmia Institute for the study of war (ISW) omtaler den ukrainske offensiven i Kharkiv som «overraskende, opportunistisk og veldig effektiv».

Les også

Russernes mann i Kherson postet avslørende video

Leave a Comment