Headlines

Ukraina, Krigen i Ukraina | Hyller Ukrainas uvanlige grep: – Mestrer det til fingerspissene

Flere steder i Ukraina er bokstaven «Ï» blitt malt over monumenter og på gater. Bokstaven har blitt et symbol for den ukrainske motstanden mot den russiske invasjonen av landet.

I byen Mariupol, har symbolet blitt malt flere steder i byen. Det skriver The Guardian.

På Twitter har flere skrevet om symbolet. Bokstaven «Ï» eksisterer ikke i det russiske språket, og er dermed blitt et symbol for Ukraina.

Sammenligner med Norge

Oberstløytnant Palle Ydstebø har fulgt krigen i Ukraina tett de siste månedene. Siden Russland invaderte Krim-halvøya i 2014, har Ydstebø lagt merke til en voldsom mobilisering fra ukrainere på sosiale medier.

– Det har utviklet seg til en kunst de mestrer til fingerspissene. De er fantastisk gode på Twitter og andre medier til å mobbe russerne og vise motstand, forteller hovedlæreren ved Krigsskolen.

Les også

Norge må hjelpe Europa mot Russland uten å plyndre de norske strømkundene

Blant annet har forsvarsdepartementet i dag vartet opp med følgende tweet, med en referanse til storserien Game of Thrones.

De ferske påmalte symbolene i blant annet Mariupol er en ny vending i motstandsarbeidet til Ukraina. Bokstaven «Ï» har først begynt å dukke opp nylig på gater og monumenter.

– Det minner om bindersen som nordmenn gikk med under andre verdenskrig. Det er et tydelig signal fra ukrainere i russiskokkuperte områder, forteller Ydstebø.

Bindersen ble selve symbolet på samhold mot okkupasjonsmakten i Norge under andre verdenskrig. En binders i jakkeslaget fortalte omverden av «vi holder sammen».

Spår ukrainsk overtak

Symbolet vokser frem samtidig som det meldes om russiske tilbaketrekninger og nederlag ved frontlinjen. Både i Kherson, Kharkiv og Donbas skal ukrainske styrker ha slått tilbake mot russerne.

Tirsdag kveld bekreftet Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at ukrainske styrker har gjenerobret flere landsbyer i nærheten av Kharkiv.

Les også

Russisk militærblogger: – Ikke forvent gode nyheter

Ydstebø er ikke overrasket over Ukrainas offensiv mot Russland.

– De har vært mer forsiktige og kontrollerte, mens russerne har hatt uforholdsmessig store tap. Spesielt da invasjonen startet, forklarer Ydstebø.

Torsdag kom også meldingen om at USA bidrar med nærmere 7 milliarder kroner til Ukraina. Nå spår oberstløytnanten at Ukraina vil fortsette å presse russerne tilbake.

Les også: Dette er bildene som bør sette en støkk i Russland

– Nå virker det som de har funnet et svakt punkt i Russlands frontlinje, som fører til nye angrep mot Kharkiv. Slik tilstanden er på de russiske styrkene, vil Ukraina holde initiativet frem til høstregnet kommer, som vanligvis er i månedsskiftet mellom september og oktober, sier Ydstebø.

Ifølge Ydstebø vil høstregnet kunne føre til en mer uforutsigbar situasjon ved fronten, da mye regn kan føre til gjørmete veier og slagmark.

– Dermed blir det vanskeligere å se for seg hva som kan skje, før dette igjen fryser og vi går mot vinteren. Jeg tror også Ukraina vil angripe andre deler av fronten, før den tid kommer, sier Ydstebø.

Ukraina ser ut til å ha startet enda en offensiv. Det overrasker eksperten

Leave a Comment