Headlines

Ukraina, Russland | Her avslører de russiske soldatene sine egne posisjoner

Nettavisen har tidligere skrevet om den russiske badeturisten som avslørte posisjonen til russisk luftvern på Krim-halvøya. Men det er ikke bare russiske badegjester som poster avslørende informasjon i sosiale medier.

Les mer: Feriebilde fra Krim avdekker svært sensitive detaljer

Gravejournalisten Mark Krutov jobber i Radio Free Europe/Radio Liberty, og var mannen som oppdaget bildet av russeren i badebukse, nå har han tatt et dypdykk i sosiale medier og funnet flere bilder lastet opp av soldater som kjemper på russisk side.

Soldatene poster hverdagsbilder fra krigen hvor de drikker øl, spiser pizza og griller kjøtt utendørs. Det de åpenbart ikke har tenkt på er at bildene også avslører posisjonen til soldatene.

Les også: Tidligere norsk forsvarstopp vil sende Nato-styrker inn i Ukraina

På Twitter skriver Krutov at flere av soldatene har lastet opp bilder med informasjon om hvor bildet er tatt, såkalt geolokasjon.

– Dette viser at operasjonell sikkerhet ikke står sterkt på russisk side. Det mest tydelig eksempelet på dette i senere tid er da hovedkvarteret til Wagner-gruppen i Popasna ble slått ut, etter at en russisk journalist lastet opp bilder fra stedet, sier hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høyskole, Tom Røseth, til Nettavisen.

Les mer: Russisk «journalist» kan ha avslørt hovedkvarteret til Wagner-gruppen

Ukrainske myndigheter påsto at minst 100 soldater fra Wagner-gruppen ble drept i angrepet den gangen, også russisk side bekreftet at angrepet hadde funnet sted.

– Ukraina prøver å slå ut alt de kan av luftvern i Kherson-området, da hjelper det med slike løsslupne soldater som poster skrytebilder, sier Røseth til Nettavisen.

Les mer: Tidligere norsk forsvarstopp vil sende Nato-styrker inn i Ukraina

På Twitter skriver Krutov at de fleste eksemplene han har funnet er bilder postet av soldater fra de såkalte folkerepublikkene Luhansk og Donetsk. Disse soldatene er ofte dårlig trente, noe som gir utslag i manglende operasjonell sikkerhet (OPSEC).

Les også: Russisk soldat drepte to offiserer i fylleskyting

– OPSEC-disiplinen ser ut til å være bedre blant soldatene fra den russiske hæren, skriver Krutov i en e-post til Nettavisen.

Krutov har skrevet en artikkel om det han kaller «selfie-soldater», som du kan lese her.

Les også

Russernes mann i Kherson postet avslørende video

Les også

Har bestilt over 130.000 nye soldater: – Det er alarmerende

Les også

Tidligere norsk forsvarstopp vil sende Nato-styrker inn i Ukraina

Leave a Comment