Headlines

Ukraina, Russland | Scholz: – Putin ødelegger sitt eget land

Russlands president Vladimir Putin ødelegger ikke bare Ukraina, men også sitt eget land, mener Tysklands statsminister Olaf Scholz.

– Putin kommer bare til å gi opp krigen sin og sine imperialistiske ambisjoner når han innser at han ikke kan vinne, sa Scholz i en tale til FNs hovedforsamling natt til onsdag norsk tid.

– Ikke bare ødelegger han Ukraina, men han ødelegger også sitt eget land, la Scholz til.

Mer militær bistand

Ukraina må bevæpnes ytterligere for å slå tilbake den russiske invasjonen, fortalte Scholz, som lover ytterligere militærstøtte til Ukraina.

Russlands handlinger i Ukraina er ikke bare en katastrofe for Europa, men for hele verdensordenen og verdensfreden, uttalte Scholz.

– Det er derfor det var så viktig at 141 land enstemmig fordømte den russiske invasjonen her i dette rommet, sa Scholz i talen, med henvisning til FN-avstemningen i mars etter at Russland hadde gått til angrep på Ukraina.

Les også

Ekspert etter russisk tilbaketrekning på Krim: – Det er en viktig endring

Oppfordrer til diplomatisk løsning

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ber om det han kaller «en verdig avslutning» på krigen i Ukraina og om at Russland må gi fra seg erobrede områder.

– Sammen må vi finne en fornuftig praktisk diplomatisk løsning som gir begge parter en verdig vei ut fra krisen, sa Erdogan i sin tale til FNs hovedforsamling.

Presidenten la til at Tyrkia vil arbeide for å sikre at krigen avsluttes ved å garantere Ukrainas «territorielle integritet og suverenitet», og han oppfordret Russland til å gi tilbake okkuperte områder til Ukraina.

– Hvis fred skal kunne opprettes i Ukraina, vil selvsagt tilbakelevering av områder som er blitt invadert, bli svært viktig. Det er dette som forventes, sa Erdogan i et intervju med den amerikanske kringkasteren PBS mandag. I intervjuet la han da til at Russland også bør «gi fra seg Krim til dens rettmessige eiere».

Les også

Når russerne er jaget ut starter jobben til Alexander: – Det er minene som tar tid

Fordømmelse av folkeavstemninger

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hyller allierte vestlige land som fordømmer planer om folkeavstemninger i russiskokkuperte områder i Ukraina.

– Jeg takker alle Ukrainas venner og partnere for enorm og besluttsom fordømmelse av Russlands intensjoner om å organisere enda flere såkalte folkeavstemninger, sa Zelenskyj i sin daglige videotale tirsdag kveld norsk tid.

Tirsdag hevdet separatistene i Donetsk og Luhansk, samt de russiskstøttede styresmaktene i de okkuperte områdene i Kherson og Zaporizjzja, at det skal avholdes folkeavstemninger mellom den 23. og 27. september om å slutte seg til Russland.

Både Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg og USA fordømmer Putins planer om på gjennomføre folkeavstemmingsvalg i Ukraina.

Zelenskyj toner ned betydningen av separatistenes planer om å holde folkeavstemminger.

– I dag kom det ganske store nyheter fra Russland. Men hva skjedde egentlig? Har vi hørt noe vi ikke har hørt før, spør Zelenskyj retorisk i videotalen, og fortsetter:

– Vårt ståsted endrer seg ikke som følge av denne støyen eller enhver annen kunngjøring. La oss bevare vårt samhold, beskytte Ukraina, frigjøre landet vårt og ikke vise noen tegn på svakhet.

Separatistenes planer om folkeavstemninger følger malen fra folkeavstemningen i 2014 da Russland annekterte Krim-halvøya i det sørlige Ukraina, noe verken Ukraina eller Vesten har anerkjent.

Les også

Ukraina: – Fant massegrav med 440 døde

Leave a Comment