Headlines

– Viet seg hengivent til sin gjerning – VG

NÆRE: Kong Harald og dronning Elizabeth, her i London i 2005.

Kong Harald og statsledere verden rundt sender kondolansemeldinger etter dronningens bortgang torsdag.

Publisert:

Det var med stor sorg den norske kongefamilien mottok budskapet om Dronning Elizabeth IIs død, melder det norske Kongehuset.

–  Våre tanker går til Hans Majestet Kongen og den nærmeste familie ved Dronning Elizabeths bortgang. Gjennom et århundre viet Dronningen seg hengivent til sin gjerning og fulgte det britiske folk gjennom gleder og sorger, i medgang og motgang. Våre kondolanser går også til det britiske folk, sier Hans Majestet Kong Harald.

USAs president Joe Biden hyller dronningen på Det Hvite Hus’ nettside:

– Hennes Majestet Dronning Elizabeth II var mer enn en monark. Hun definerte en epoke, sier Biden.

– I en verden i konstant endring var hun en stabil tilstedeværelse og en kilde til trøst og stolthet for generasjoner av briter, inkludert mange som aldri har opplevd landet sitt uten henne, fortsetter den amerikanske presidenten.

MØTTES I FJOR: President Joe Biden og førstedame Jill Biden sammen med dronning Elizabeth i Windsor Castle i juni 2021.

USAs forrige president Donald Trump hyller dronningen og sier at ha aldri vil glemme hennes generøse vennskap, klokskap og humor.

– Hvilken storslagen og nydelig dame hun var – ingen var som henne, melder Trump på sitt egen sosiale medium, Truth Social.

BUMP MED TRUMP: Donald Trump og dronning Elizabeth under hans visitt til Buckingham Palace i 2019.

Tidligere president Barack Obama uttrykker sin medfølelse på Twitter:

– I likhet med så mange av dere er Michelle og jeg takknemlige for å ha vært vitne til Hennes Majestets dedikerte ledelse, og vi er imponert over hennes arv som er utrettelig, verdig offentlig tjeneste. Våre tanker går til familien hennes og folket i Storbritannia i denne vanskelige tiden.

SÅ OPP TIL HENNE: Barack Obama og dronning Elizabeth i 2011.

– En historisk epoke og et langt liv i tjeneste for Storbritannia er slutt. Det står stor respekt av dronning Elizabeths livsgjerning. I syv tiår år har hun representert kontinuitet og samhold, også i det nære forholdet mellom våre to land og våre kongefamilier, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

– Våre varmeste tanker går nå til de mange i Storbritannia og i Samveldet av nasjoner som har mistet en kjær monark, og til dronningens nære familie, fortsetter han.

MØTTES FLERE GANGER: Jens Stoltenberg og dronning Elizabeth, her i Buckingham Palace desember 2019.

NATO-sjef Jens Stoltenberg melder på Twitter at han er trist etter nyheten om dødsfallet.

– Gjennom mer enn 70 år eksemplifiserte hun uselvisk ledelse og offentlig tjeneste, skriver Stoltenberg.

– Mine dypeste kondolanser til kongefamilien, til våre NATO-allierte Storbritannia og Canada, og til folket i Samveldet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skriver på Twitter at han på vegne av det ukrainske folket uttrykker medfølelse.

– Våre tanker og bønner er med dere, melder han.

POSERTE VED TEGNING: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj foran en Andy Warhol-tegning av dronning Elizabeth i det britiske konsulatet i New York, i 2021.

Russlands president Vladimir Putin omtaler dronningens bortgang som et «uerstattelig tap».

Canadas statsminister Justin Trudeau påpeker at dronning Elizabeth også var Canadas lengststyrende monark.

– Hun var en konstant tilstedeværelse i livene våre – og hennes tjeneste for kanadiere vil for alltid forbli en viktig del av vårt lands historie, tvitrer Trudeau.

SLEKTNINGER: Kong Carl Gustav og dronning Elizabeth, her avbildet i 1997.

Sveriges kong Carl Gustav uttaler i en pressemelding at han og familien tok imot nyheten om hans kjære slektning med sorg.

– Hun har vært en konstant tilstedeværelse, ikke bare i det britiske samfunnet, men internasjonalt. I tillegg har hun alltid vært en god venn for familien min og et bindeledd til vår felles familiehistorie. Vi kondolerer dronningens familie og hennes folk.

Den finske statsministeren uttrykker sine dypeste kondolanser på Twitter.

– Våre tanker går til familien og Hennes Majestet Dronning Elizabeth IIs kjære, skriver Sanna Marin.

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz uttaler:

– Hun vil bli savnet, ikke minst hennes vidunderlige humor. Hennes forpliktelse til tysk-britisk forsoning etter grusomhetene under andre verdenskrig vil aldri bli glemt.

Frankrikes president Emmanuel Macron omtaler Elizabeth som «en godhjertet dronning» og en venn av Frankrike.

Spanske kong Felipe sier:

– Vi vil savne henne veldig.

Nederlands kong Willem-Alexander sier at han og dronning Maxima minnes en «standhaftig og klok» monark med «dyp respekt og stor hengivenhet».

Belgias kong Philippe og dronning Mathilde kaller dronning Elizabeth en ekstraordinær personlighet som «viste verdighet, mot og hengivenhet».

Indias statsminister Narendra Modi sier at han aldri vil glemme dronningens varme og vennlighet.

– Under et av møtene våre viste hun meg lommetørkleet Mahatma Gandhi ga henne i bryllupet hennes. Jeg vil alltid sette pris på den gesten, skriver han på Twitter.

Pave Frans sier i et telegram til kong Charles at han sørger dypt over dronning Elizabeths bortgang.

Dronningen møtte paven i Vatikanet i 2014 og ga ham da en matkurv med britiske delikatesser og en flaske whisky fra Balmoral. Som dronning møtte hun fem paver

Leave a Comment